CNPWorking groupsEconomic DevelopmentNews(infografic) Cum sunt cheltuiți banii din finanțarea externă?

(infografic) Cum sunt cheltuiți banii din finanțarea externă?

15.11.2013
(infografic) Cum sunt cheltuiți banii din finanțarea externă?

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP cu suportul Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare lansează astăzi un nou infografic din seria asistență externă. Acesta prezintă cum a evoluat finanțarea străină pentru sectoarele economiei naționale în perioada 2009 – 2012.

Între anii 2009 și 2012, Republica Moldova a primit finanțare externă pentru proiecte investiționale în sumă de circa 5,4 miliarde lei. Totodată, în jur de 35% din cheltuielile capitale au fost finanțate din surse externe. 

Cinci sectoare ale economiei noastre au beneficiat de circa 75% din totalul finanțărilor din surse externe, printre care agricultura, transporturile și gospodăria de drumuri și sănătatea. Cei mai mulți bani din asistența externă au fost acordați pentru realizarea proiectelor investiționale în agricultură, sau circa 24% din totalul finanțărilor în acești ani. Pentru transporturi și gospodăria de drumuri au fost cheltuiți în jur de 961 milioane lei, sau circa 18% din totalul finanțărilor.

Mai puțin de 1% din finanțarea externă au fost cheltuiți pentru realizarea proiectelor investiționale în justiție, învățământ, cultură, menținerea ordinii publice, asistență socială și completarea rezervelor de stat.

Infograficul poate fi vizualizat pe http://www.budgetstories.md/cum-sunt-cheltuiti-banii-din-finantarea-externa/

Budget Stories poate fi accesat la http://budgetstories.md/. Detalii: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , sau +373 22 92 99 94.

Proiect implementat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP și partenerul său compania RT Design Studio cu suportul financiar acordat de Fundația Soros-Moldova / Programul Buna Guvernare.