CNPWorking groupsEnvironmentNewsParcul Naţional Orhei a fost creat

Parcul Naţional Orhei a fost creat

15.07.2013
sursa: www.mediu.gov,md

După mai multe luni de aşteptare din partea societăţii şi de analiză de către legiuitori, la data de 12 iulie 2013, Parlamentul  Republicii Moldova a aprobat în lectura a doua proiectul Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.1538-XIII din 25 februarie 1998 privind fondul arilor naturale protejate de stat. Ședința plenară a aprobat și proiectul Hotărârii Parlamentului privind fondarea Parcului Național Orhei.  
Conform legii, Parcul Național Orhei cuprinde 33,8 mii de hectare şi include 18 comune din patru raioane - Orhei, Străşeni, Călăraşi şi Criuleni. Parcul Național Orhei va beneficia de un regim special de ocrotire şi conservare a speciilor de plante şi animale sălbatice, elementelor şi formaţiunilor cu valoare ecologică, ştiinţifică, recreaţională şi culturală deosebită, care există în această zonă.
Cu un relief unic în Europa, Parcul Naţional Orhei oferă oportunităţi importante pe plan ştiinţific, educativ şi turistic, contribuind în același timp la stoparea degradării ecosistemelor forestiere, tăierilor ilicite de pădure, deteriorării pășunilor și pădurilor, gestionării durabile a ecosistemelor naturale, precum și la promovarea agriculturii ecologice și a ecoturismului.

Amintim că într-un demers expediat Parlamentului din partea Grupului de Lucru Mediu al Consiliului Naţional pentru Participare se menţionează că după crearea Parcului Naţional Orhei, urmează a fi orientate eforturile spre constituirea altor două Parcuri Naţionale,în arealul Prutului de Mijloc şi a Nistrului Inferior.