CNPGrupurile de lucruMediuEvenimenteParlamentul intenţionează să adopte legea care va distruge ecosistemele Nistrului şi Prutului

Parlamentul intenţionează să adopte legea care va distruge ecosistemele Nistrului şi Prutului

09.07.2013
Parlamentul intenţionează să adopte legea care va distruge ecosistemele Nistrului şi Prutului

Parlamentul intenţionează să adopte Legea privind transportul naval intern, care va distruge ecosistemele Nistrului şi Prutului - un semnal de alarmă a fost transmis astăzi, 9 iulie 2013, de către membrii Grupului de Lucru Mediu din cadrul Consiliului Naţional pentru Participare, în cadrul unei conferinţe de presă.

Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, coordonatorul Grupului de Lucru Mediu CNP şi Ilia Trombitchi, preşedintele Asociaţiei EcoTiras, membru al Grupului de Lucru Mediu CNP,  au relatat presei despre impactul ecologic al viitoarei legi, despre consecinţele pentru mediu şi populaţie, dacă proiectul va fi aprobat în varianta propusă de autori.

Ecologiştii solicită includerea în proiectul Legii privind transportul naval intern (denumirea completă proiectul Legii cu privire la transportul naval intern nr. 1894 din 21.08.2012) a două prevederi care ar reduce presiunea asupra ecosistemelor Nistrului şi Prutului:

1. interzicerea extragerii nerambursabile a sedimentelor solide (nisip, pietriş, prundiş etc.) din lunca râurilor, cu reîntoarcerea completă a sedimentelor extrase pentru formarea boiştilor de reproducere a peştilor în sectoarele din amonte ale râului. 

2. indicarea expres a faptului că se interzice comercializarea sedimentelor solide extrase din lunca râurilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani, în funcţie de volumul sedimentelor comercializate. (În acest sens puteţi consulta Scrisoarea Grupului de Lucru Mediu al Consiliului Naţional pentru Participare către Guvern, nr. 13/08 din 29 ianuarie 2013).

Deşi au fost expediate mai multe scrisori, deşi specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile au participat la mai multe discuţii, au explicat impactul extragerii nerambursabile a nisipului şi prundişului, autorii Legii (Ministerul Transporturilor şi Comisia Economie a Parlamentului) nu au inclus în proiectul de lege nici o limitare a extragerii aluviunilor din râuri în procesul curăţirii şenalului navigabil.

Ecologiştii consideră că, ajuns în lectura a II-a a Parlamentului, proiectul Legii privind transportul naval intern, dacă va fi promovat în varianta propusă, este antiecologic şi va genera nu doar distrugerea ecosistemelor râurilor noastre, dar va favoriza economia tenebră şi va încuraja corupţia în sistem.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultaţi documentele ataşate.

Conferinţa de presă poate fi urmărită integral aici: http://www.ustream.tv/recorded/35565395