CNPGrupurile de lucruSecuritate și politica externăEvenimenteCNP la Forumul Moldova-UE de la Brussels

CNP la Forumul Moldova-UE de la Brussels

05.05.2011
CNP la Forumul Moldova-UE de la Brussels

Pe data de 4 mai 2011, la Bruxelles a avut loc evenimentul de lansare a Forumului UE – Moldova, o iniţativă care are drept scop crearea unei platforme permanente şi multidimensionale de experţi interesaţi să sprijine eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova.

În deschiderea evenimentului, premierul moldovean, Vlad Filat, a salutat acest demers, încurajând crearea reţelelor de contacte şi dezvoltarea proiectelor comune între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. A subliniat faptul că, în acest proces, „dialogul şi atitudinea deschisă sunt mai mult decât cuvinte”, menţionând importanţa unor demersuri asemănătoare, precum iniţiativa României şi a Franţei de lansare a Grupului informal “Acţiunea Europeană pentru Republica Moldova”.

Lansarea Forumului a fost întâmpinată cu un mesaj pozitiv şi de către eurodeputatul Hans-Gert Pöttering, preşedintele Fundaţiei Konrad Adenauer, ex-Președinte al Parlamentului European, care a apreciat contribuţia viitoare a acestuia la creşterea vizibilităţii Republicii Moldova în UE. A afirmat că dorinţa de sprijinire a Moldovei este puternică la nivelul UE, precizând că „avem un angajament moral de a fi solidari cu Republica Moldova în parcursul său european”.

La rândul său, Miroslav Lajcak, director pentru Rusia, Vecinătatea estică şi Balcanii de Vest în Serviciul European de Acţiune Externă al UE, a declarat că „relaţiile noastre se pot dezvolta nu numai pe linie  instituţională, dar şi prin astfel de iniţiative (n.r. Forumul UE – Moldova)”. Totodată, oficialul european a constatat progresul în procesul de negociere a Acordului de Asociere, semnarea acestuia urmând a deveni un simbol al modernizării relaţiilor UE-Moldova. Miroslav Lajcak a atras atenţia asupra necesităţii continuării reformelor în conformitate cu ambiţiile europene ale Republicii Moldova.

Din partea societăţii civile, reprezentantul Parteneriatului European pentru Democraţie, Markus Meckel, a apreciat: „Moldova este speranţa noastră pentru succesul Parteneriatului”, considerând că cetăţenii Republicii Moldova trebuie să aibă posibilitatea de a circula liber în Uniunea Europeană pentru a prelua şi a trăi valorile europene. Totodată, a subliniat importanţa oferirii perspectivei europene pentru Republica Moldova.

Directorul Fundaţiei Est-Europene din Republica Moldova, Sorin Mereacre, a prezentat temele de discuţii purtate la masa rotundă a societăţii civile organizată în marja evenimentului de lansare, discuţii concretizate într-un set de recomandări adresate atât Guvernului Republicii Moldova, cât şi Comisiei Europene pentru facilitarea dialogului moldo-european.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Parlamentului European, Comisiei Europene şi ai Serviciului European pentru Acţiune Externă, diplomaţi europeni şi membri ai societăţii civile.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Misiunea Republicii Moldova pe  langă UE, Institutul pentru o Societate Deschisă din Bruxelles, Parteneriatul  European pentru Democraţie şi Fundaţia Paneuropa România, partenerii media Deutsche Welle-World, Publika TV, Money Chanel şi Europuls.ro, cu sprijinul financiar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi al Fundaţiei Est-Europene din Republica Moldova.

Sursa: www.mfa.gov.md