CNPActivităţiEvenimenteReferendumul vamal: Un pas nelegal în direcția greșită

Referendumul vamal: Un pas nelegal în direcția greșită

03.08.2012
Referendumul vamal: Un pas nelegal în direcția greșită

Consiliul Național pentru Participare (CNP) a organizat în data de 2 august 2012, o conferință de presă, unde și-a expus părerea vizavi de nelegalitatea desfășurării Referendumului Vamal RBK.

photo_60888602_UMDExperții și coordonatorii grupurilor de lucru ale CNP au explicat cauzele care fac aderarea la această uniune un pas nelegal într-o direcție greșită.

Expertul în dreptul constituţional Vitalie Catană a menţionat că: „Din punct de vedere al normei constituţionale, acest referendum, chiar şi dacă va avea loc, este lovit de nulitate prin prevederile constituţionale. Formal, Parlamentul ar fi obligat să respingă demersul de petrecere a acestui referendum. Legea prevede expres modul cum este iniţiată încheierea tratatelor şi cum sunt încheiata tratatele prin parafarea lor. Totodată, conform legii, iniţierea aparţine preşedintelui prin decret, iar negocierile se fac prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce Parlamentul intervine doar la etapa parafării unui tratat internaţional.”

Nicu Popescu, Director de Program la Consiliul European pentru Relatii Externe, Londra, Marea Britanie a adus la cunoștință faptul că: ”...bugetul Uniunii este format atât din cotizaţii obligatorii, stabilite cu o majoritate a voturilor, cât şi din contribuţii ad-hoc pentru anumite proiecte concrete. Este evident faptul că aceste cotizaţii ar afecta direct bugetul de stat. Aceste prevederi, în opinia noastră, ştirbesc din suveranitatea financiară a statului, dar şi induc un grad înalt de imprevizibilitate a procesului bugetar, dat fiind că totdeauna va persista probabilitatea unui vot majoritar de impunere a unor cotizaţii în creştere, Republica Moldova fiind obligată să contribuie cu resurse financiare substanţiale, în pofida faptului că ar fi votat împotriva.”

Referendumul republican referitor la un tratat internaţional (organizaţie internaţională) poate avea loc numai după încheierea negocierilor declanşate conform procedurilor legale. Asemenea plebiscit va preceda decizia Parlamentului despre ratificare”, a precizat Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă.

Coordonatorul grupului de lucru economie, finanţe şi mediu antreprenorial din cadrul CNP, Valeriu Prohniţchi, a declarat că:„ Aderând la Uniunea Vamală, renunţăm la toate acordurile libere pe care le-am semnat până acum şi le-am negociat cu greu. Ne conservăm într-o uniune vamală, unde nu noi decidem politica comercială şi asta are implicaţii grave asupra competitivităţii Republicii Moldova, deoarece politica vamală existentă în Uniunea Vamală este cu mult mai rigidă, iar tarifele vamale sunt de trei ori mai mari decât în Moldova. Iar aceasta înseamnă importuri mai scumpe, venituri mai mici şi locuri de muncă mai puţine.”

”...cadrul legal în domeniul vamal, inclusiv în ceea ce priveşte tariful vamal şi regulile de origine a mărfurilor, cu anumite excepţii, este preluat din legislaţia europeană. Şi însuşi proiectul noului Cod vamal este o implementare a prevederilor deja în vigoare, ale Codului Vamal modernizat. Prin urmare, odată cu ratificarea acestui Tratat va duce la inaplicabilitatea unei multitudini de acte normative, care deja au fost implementate, şi care au deja un impact pozitiv sub aspect vamal. Mai mult, se va lua în calcul faptul, că respectiva legislaţie este rezultatul unei munci asidue şi îndelungate, iar aplicarea unor norme contradictorii va face inoportună această activitate”, a menționat Oleg Chelaru, expert în legislaţie.

Coordonatorul grupului de lucru securitate şi politică externă din cadrul CNP, Arcadie Barbăroşie, a menţionat că:„ De fapt, Partidul Social Democrat nici nu vrea referendum. Ceea ce a lansat acum este o acţiune populistă şi politică, scopul căreia este să-şi încerce să lărgească segmentul de electorat, prin acest exerciţiu ţintind alegerile parlamentare viitoare. Liderii partidului şi-au dat seama că nici într-un caz ei nu pierd. Aderarea la această uniune (n.a. Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan) este dăunătoare din punct de vedere economic şi social care, în consecinţă, afectează nivelul de salarii şi nivelul de pensii. Explicaţi, dragi PSD-işti, oamenilor că dacă intraţi în uniunea respectivă, o să pierdeţi şi în pensii, şi în salarii, iar visele nebuloase vizavi de preţuri joase la gaz, sunt doar vise nebuloase de nerealizat”,

Cei interesați pot privi desfășurarea conferinței la următoarele surse:

http://www.ustream.tv/channel/info-prim

http://www.privesc.eu/Arhiva/11872/Consiliul-National-pentru-Participare---Referendumul-vamal--un-pas-nelegal-in-directie-gresita