CNPActivităţiEvenimenteMoldova, incotro? Integrare europeană sau Uniunea Vamală Euroasiatică?

Moldova, incotro? Integrare europeană sau Uniunea Vamală Euroasiatică?

14.09.2012
Moldova, incotro? Integrare europeană sau Uniunea Vamală  Euroasiatică?

masarotundaintegrareRiscurile şi avantajele pe care le poate avea ţara noastră, în urma aderării la una dintre cele două structuri, au fost discutate joi, 13 septembrie, de economişti şi analişti politici, în cadrul mesei rotunde privind implicațiile integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană vs. Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan (UV RBK), organizate de Grupul de Lucru Economie, Finanțe și Mediu Antreprenorial din cadrul CNP. Părerile experţilor sunt împărţite. Unii susţin aderarea ţării noastre la Uniunea Euroasiatică, alţii spun că aceasta ar avea un impact dezastruos asupra economiei ţării.

"Republica Moldova din încadrarea sa în Uniunea Vamală Rusia - Belarus – Kazahstan are numai de câştigat", consideră Victor Gurău, analist politic.

"Aderând la Uniunea Europeană, Republica Moldova, multe întreprinderi vor fi închise sau din motivul necorespunderii standardelor europene, sau ca urmare a pierderii luptei de concurenţă cu companiile europene mai puternice", susţine Vladimir Golovatiuc, directorul Institutului de Modernizare a Moldovei.

”Participarea activă a Republicii Moldova în procesele integraționiste euroasiatice ar servi drept garanție a securității și suveranității statului moldovenesc”, consideră Boris Șapovalov, doctor în filozofie, directorul Fondului ”Sodrujestvo”.

Unii experţi spun, însă, că o eventuală aderare la Uniunea Vamală va avea un impact dezastruos asupra competitivității, independenţei și dezvoltării economice a Moldovei.

"Aderarea la Uniunea Vamală poate avea un impact negativ dezastruos pentru economia moldovenească. Promisiunile beneficiilor economice sunt iluzorii, în schimb pierderile sunt palpabile şi vorbim nu doar despre pierderi economice, ci şi despre pierderea suveranităţii economice", avertizează Valeriu Prohniţchi, director executiv Expert Grup.

Acestea sunt concluziile studiului ”Compararea strategică a opțiunilor integraționiste ale Republicii Moldova: integrarea economică aprofundată și cuprinzătoare cu UE versus aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”, care simulează evoluția economiei moldovenești în ambele situații cu ajutorul unui model de Echilibru General Aplicat, și face o prognoză pentru principalele indicatoare economice și nivelul de trai. Îngrijorările similare au fost expuse anterior în analizele experților Nicu Popescu, Consiliul European pentru Relatii Externe din Londra, și Victor Chirilă, Asociația pentru Politica Externă.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului spune că, dacă Moldova va adera la Uniunea Rusia-Belarus–Kazahstan, va avea de pierdut nu doar economia ţării, ci şi jusţiţia.

"Carta Europeană a Drepturilor Omului are o jurisprudenţă variată si vedem că, in multe cazuri, instanţele judecătoreşti sunt acei pioneri care favorizează şi impulsionează dezvoltarea condiţiilor antreprenorilor, mult mai echitabie pentru oricine. În spaţiul Euroasiatic, deocamdată, avem puţine în acest sens. Carta Drepturilor Omului nu este aplicabilă, deocamdată", precizează Sergiu Ostaf.

 

Mai multe detalii şi efectele imediate ale evenimentului le puteţi vedea la următoarele link-uri:

Publica TVTV7Trm.mdeuropaliberă.orgPrivesc.eutimpul.mdallmoldova.mdinfo-prim.mdCongresul Diasporei Moldoveneşti