CNPGrupurile de lucruJustiţie şi drepturile omuluiȘtiriMesajul Secretarului General ONU de Ziua internațională împotriva homofobiei

Mesajul Secretarului General ONU de Ziua internațională împotriva homofobiei

17.05.2013
Mesajul Secretarului General ONU de Ziua internațională împotriva homofobiei

De ziua internațională împotriva homofobiei, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, citită de Navi Pillay, a lansat o adresare în cadrul Forumului Internațional cu ocazia Zilei Internaționale împotriva homofobiei și transfobiei, desfășurat la Haga la 16 mai 2013. 

”Am plăcerea de a transmite felicitări acestui prim forum internațional organizat de Guvernul Olandei pentru a marca Ziua internațională împotriva homofobiei. Aduc mulțumiri speciale Majestății Sale Regina Maxima a Olandei pentru sprijinul acordat acestui eveniment important.

Lupta împotriva homofobiei este o parte esențială a unei lupte mai mari pentru drepturile omului pentru toți. Ea este parte a eforturilor continue a Organizației Națiunilor Unite de eliminare a rasismului și promovare a egalității de gen. Declarația Universală a Drepturilor Omului promite o lume care este liberă și egală, iar noi vom putea onora această promisiune doar atunci cînd toată lumea - fără excepție - se va bucura de protecția pe care o merită.

Timp de generații, lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali (LGBT) din toate regiunile au fost supuși violenței teribile din cauza orientării lor sexuale și identității de gen. Ei au fost tratați cu dispreț, batjocură și discriminare. Ei au fost în situația în care nu s-au simțit liberi și egali.
Pentru prea mult timp, suferința lor a fost întâmpinată cu tăcere în sălile unde se iau decizii.

În calitate de Secretar-General, m-am angajat să vorbesc cu glas tare. Împreună cu mai mulți parteneri dedicați, lucrăm  pentru a extinde această luptă și atrage o atenție mai mare la provocările specifice cu care se confruntă membrii comunității LGBT ai familiei noastre umane. Apreciez angajamentul celor care susțin acest efort și apelez la alții să se angajeze.

Noi știm ce trebuie de făcut. Legile draconiene folosite pentru a incrimina și a pedepsi persoanele LGBT trebuie să fie înlocuite cu legi noi, care sunt în armonie cu convențiile universale ale drepturilor omului și protejează pe toți de discriminarea pe motive de orientare sexuală și identitate de gen. Educația publică este, de asemenea, esențială pentru a contesta stereotipurile negative și promova o mai bună înțelegere.
Stoparea homofobiei este o chestiune de securitate personală, demnitate și chiar de supraviețuire pentru nenumărați indivizi. De asemenea, este un efort pe termen lung - unul care cred că este critic pentru misiunea Organizației Națiunilor Unite.

Vă mulțumesc pentru angajamentul vostru pentru această cauză și vă doresc discuții fructuoase în zilele următoare. Cu forța noastră de convingere, să continuăm lucrul pentru o lume cu o libertate și egalitate adevărată pentru toți.”

De asemenea, cu aceeași ocazie, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a lansat un mesaj video care poate fi vizionat accesînt ACEST LINK