CNPGrupurile de lucruMediuȘtiriApel către Preşedintele Nicolae Timofti - "Nu permiteţi distrugerea râurilor Nistru şi Prut"

Apel către Preşedintele Nicolae Timofti - "Nu permiteţi distrugerea râurilor Nistru şi Prut"

23.07.2013
sursa: trud7.md

La data de 19 iulie 2013, un grup de reprezentanţi ai societăţii civile din R. Moldova, au expediat un Apel către Preşedintele Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti, cu îndemnul de a nu promulga Legea „Cu privire la transportul naval intern” nr. 1894 din 21.08.2012, aprobată  de Parlament în data de 12 iulie 2013.

În textul Apelului se reiterează faptul că: "punerea în aplicare a Legii „Cu privire la transportul naval intern”  va cauza daune irecuperabile ecosistemelor principalelor râuri - Nistru şi Prut. Legea va genera nu doar distrugerea ecosistemelor râurilor noastre, dar şi va favoriza şi încuraja corupţia în sistem".

Semnatarii Apelului - 31 de organizaţii neguvernamentale din R. Moldova, la care s-au alăturat 10 ONG-uri din Transnistria şi regiunea Odessa a Ucrainei - susţin că pentru a exclude impactul negativ a activităţilor de menţinere şi adâncire a şenalului navigabil, în Art. 6 al sus-numitei Legi, trebuie să fie incluse două aliniate (5) şi (6), cu următorul conţinut (în redacţie susţinută în unanimitate de către Comisia de Mediu şi Schimbările Climatice a Parlamentului şi de către comunitate academică şi ONG-uri):

(5) Nisipul şi prundişul extrase din albia minoră a râurilor, inclusiv în cadrul lucrărilor de amenajare sau de menţinere a şenalului navigabil, urmează a fi returnate integral în albia minoră a râurilor, în amonte de la locul extragerii, pentru formarea boiştilor, conform proiectului aprobat de autoritatea centrală de mediu.

(6) Comercializarea nisipului şi prundişului extrase din albia minoră a râurilor este interzisă.

"Atragem atenţiei Dvs. că problema extragerii sedimentelor din principalele râuri ale R. Moldova ţine de  securitatea naţională. Vă rugăm să nu promulgaţi Legea „Cu privire la transportul naval intern” şi s-o restituiţi Parlamentului pentru introducerea prevederilor sus menţionate (redacţia propusă a  Art. 6), care vor  exclude impactul negativ al activităţilor de menţinere şi adâncire a şenalului navigabil", se spune în textul Apelului adresat Preşedintelui Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti.

Atasat puteţi consulta textul integral al Apelului, expediat la 19 iulie 2013.

***

Pentru mai multe detalii asupra subiectului, vă rugăm să accesaţi:

Consecvența Guvernului şi Parlamentului în respectarea angajamentelor europene

Proiectul Legii Transportului Naval Intern - în prag de lectura a II-a

Parlamentul intenţionează să adopte legea care va distruge ecosistemele Nistrului şi Prutului

Parlamentul a permis extragerea nerambursabilă a nisipului din Nistru şi Prut