CNPGrupurile de lucruSecuritate și politica externăEvenimenteA avut loc a treia ședință a grupului de lucru Politică Externă, de Securitate și Apărare a CNP

A avut loc a treia ședință a grupului de lucru Politică Externă, de Securitate și Apărare a CNP

26.12.2011
A avut loc a treia ședință a grupului de lucru Politică Externă, de Securitate și Apărare a CNP

IMG_3596IMG_3601La 21 decembrie 2011, a avut loc cea de a treia ședință a grupului de lucru Politică Externă, de Securitate și Apărare a Consiliului Național de Participare. La ședință s-a discutat despre Strategia Militară a Republicii Moldova și Propunerea de Politică Publică cu privire la Profesionalizarea Armatei Naţionale.

În urma discuțiilor și analizei Strategie s-a remarcat că documentul are forma unei declarații politice; are un caracter teoretic, cu o utilitate practică redusă; strategiei lipsește un glosar care ar elucida așa noțiuni ca „interes național”, “neo-amenințări”, etc.; strategia nu întrunește prevederile HG nr. 33 din 11.07.2007 cu privire la regulile de elaborare şi cerinţele unificate faţă de documentele de politici și nici Legea Nr. 780 din 27.12.2001 privind actele legislative; descrierea mediului de securitate nu aplică o structură logică (nivel regional, internațional); și prevederile din Strategie repetă elementele din alte documente de politici.

IMG_3604Participanții la ședință au recomandat includerea în textul Strategiei extrase din Analiza Strategică a Apărării; referințe despre relația cetățean – soldat, despre serviciul militar de alternativă, catedra militară, etc. Este de asemenea important de a determina rolul Președintelui și a Consiliului Suprem de Securitate.
Analiza Propunerii de Politică Publică cu privire la Profesionalizarea Armatei Naţionale a scos în evidență faptul că documentului este o premieră și reprezintă un exercițiu util și benefic de analiză strategică. Unii participanți la ședință au accentuat faptul că relatările financiare sunt ambigue și că puteau fi propuse mai multe opțiuni (inclusiv despre micșorarea termenului de serviciu militar). În acest context, s-a propus considerarea mai multor opțiuni (inclusiv micșorarea termenului serviciului militar).
Este important de menționat că ședințele grupului de lucru Politică Externă, de Securitate și Apărare sunt publice.

Documente anexe