CNPGrupurile de lucruSecuritate și politica externăȘtiriA fost aprobat Regulamentul privind funcționarea Autorității Aeronautice Civile

A fost aprobat Regulamentul privind funcționarea Autorității Aeronautice Civile

14.03.2012
A fost aprobat Regulamentul privind funcționarea Autorității Aeronautice Civile

airplaneCabinetul de Miniștri a aprobat la 14 martie anul curent, Regulamentul privind privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Aeronautice Civile. Aceasta va fi o instituţie publică de certificare, control şi supraveghere în domeniul aviaţiei civile, având statut de persoană juridică cu buget autonom, subordonată Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Șalaru a menționat în cadrul ședinței Guvernului că Autoritatea Aeronautică Civică are un rol deosebit în procesul de implementare a Acordului privind spațiul european comun de aviație dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care urmează a fi semnat în timpul apropiat.

„Implementarea prezentului proiect de lege face parte din acțiunile care se întreprind în procesul de reformare a organelor administrației publice centrale și de specialitate în domeniul aviației pentru crearea unui sistem similar aplicat celui la nivelul UE. Acesta va permite ulterior, o eventuală intrgare în sistmul european de siguranță aeronautică”, a enunțat ministrul.

Autoritatea Aeronautică Civilă va supraveghea activitatea în domeniu aviației civile pentru asigurarea zborurilor și securității aeronautice de către operatorii aerieni, operatorii de aeroporturi și furnizorii serviciilor de navigație aeriană. Autoritatea are atribuția și de îmatriculare a aeronavelor civile, eliberarea certificatelor de înmatriculare și ținerea Registrului Aerian al RM.

Directorul Autorității Aeronautice Civile va fi numit în funcție prin ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. De asemenea, Autoritatea are doi vicedirectori care la fel sunt desemnați de MTID, la propunerea directorului instituției. 

Menționăm că Ministerul Transporturilor și Infrastucturii Drumurilor a reorganizat Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile, funcțiile căreia au fost preluate de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), o structură nouă, înregistrată la 27 decembrie 2011.

Sursa: www.unimedia.md