CNPGrupurile de lucruSecuritate și politica externăȘtiriRM a semnat un Acord de cooperare în domeniul Apărării cu Lituania

RM a semnat un Acord de cooperare în domeniul Apărării cu Lituania

18.05.2011
RM a semnat un Acord de cooperare în domeniul Apărării cu Lituania

Ministerul Apărării al R. Moldova şi Ministerul Apărării Naţionale al Lituaniei au semnat  la 18 Mai 2011 Acordul cu privire la cooperarea în domeniul apărării. Documentul este o versiune revizuită a acordului din 2006 şi a fost semnat la Vilnus, în cadrul vizitei din 18 — 20 mai, a ministrului Apărării Vitalie Marinuţa în ţările baltice, Lituania şi Letonia.

Ministrul moldovean al Apărării a opinat că acordul de colaborare militară oferă R. Moldova şi Lituaniei noi oportunităţi pentru amplificarea relaţiilor în domeniul de apărare şi promovarea raporturilor bilaterale reciproc avantajoase.

„Datorită acestui acord vom dispune de oportunităţi de colaborare în diferite sfere de activitate. Mă refer la cooperarea pe domenii ce vizează politica de apărare şi de securitate, operaţiuni de gestionare a crizelor, în sprijinul păcii şi umanitare, legislaţie militară, planificarea şi formarea bugetului apărării şi, nu în ultimul rînd, ştiinţă militară şi istorie”, a subliniat ministrul Apărării.

La rîndul său, ministrul Apărării Naţionale al Lituaniei, Rasa Jukneviciene, a remarcat că formele de cooperare ale acestui acord vor cuprinde o gamă largă de activităţi.

„Este vorba despre vizite oficiale şi de lucru la nivel înalt, reuniuni ale experţilor, consultări, seminarii, conferinţe, cursuri de formare, exerciţii militare, evenimente culturale şi sportive”, a accentuat Jukneviciene.

De asemenea, o întîlnire cu oficilităţile din Letonia urmează să aibă loc. Discuţiile cu demnitarii letoni se vor axa pe rezultatele activităţilor bilaterale în domeniul de apărare dintre R. Moldova şi Letonia şi priorităţile de cooperare pe viitor. De asemenea, vor fi abordate chestiuni privind reforma în sectorul de apărare şi consolidarea controlului civil asupra forţelor armate.

Sursa: www.army.md