CNPGrupurile de lucruSecuritate și politica externăȘtiriRepublica Moldova va achiziţiona avioane de luptă

Republica Moldova va achiziţiona avioane de luptă

17.02.2012
Republica Moldova va achiziţiona avioane de luptă

jet_fightersPeste 240 milioane de dolari vor fi acordaţi pentru achiziţionarea avioanelor de luptă şi a echipamentului necesar întru securizarea spaţiului aerian al Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de către Legislativ.

Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, paza spaţiului aerian este asigurată de Ministerul Apărării, care însă nu dispune de echipamentul necesar pentru a-şi îndeplini obligaţiile. "Pentru asigurarea cu succes a supravegherii spaţiului aerian este necesară dotarea forţelor armate cu avioane şi elicoptere de luptă, dar şi cu echipament de interceptare",a spus Marinuţa.

Potrivit ministrului, banii necesari pentru achiziţionarea echipamentelor vor fi acordaţi din buget şi din programe de finanţare.

Conform proiectului, împotriva navelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian al Moldovei, Ministerul Apărării va lua următoarele măsuri: va stabili identitatea navei, va lua legătură cu pilotul, va intercepta aeronava şi în cazul nesupunerii vor fi executate focuri de avertisment sau de nimicire. Dreptul de a ordona executarea focului de avertisment sau a celui de nimicire îl are ministrul Apărării, iar în lipsa acestuia şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, după aprobarea dată de Comandantul Suprem al Forţelor Armate.

Sursa: www.moldpres.md